Hvad er det, der er så særligt ved det trykte medie?

august 2016

Forestil dig, at du sidder med en bog i hånden, som du er i gang med at læse. Du føler bogens vægt. Du nyder duften af den. Du ved, hvordan den ser ud. Du genkender skrifttypen og -størrelsen. Du vender side efter side, når øjnene er nået til sidste ord i sidste sætning. Du kan se og mærke, hvor langt du er. Du kan måske huske et særligt godt afsnit, og hvor i bogen det afsnit står. Måske har du sat et æseløre lige netop der, så du altid kan vende tilbage. Du har måske også understreget et godt citat eller skrevet en note i margenen. Du kan have ventet på at få fat i bogen længe: stået på venteliste på biblioteket, have ventet på næste bog af din yndlingsforfatter eller næste udgave af dit yndlingsmagasin. Når du er færdig med at læse, lukker du bogen og sætter den på reolen ved siden af de bøger, som du tidligere har læst. Og som du har et særligt forhold til.

 

Forestil dig nu, at du i stedet sidder med tablet og læser en e-bog eller et online magasin. Hvordan føles det nu at læse?

Måske ikke lige så godt. I hvert fald ikke, hvis man skal tro flere undersøgelser, der viser, at de fleste foretrækker at læse i et trykt medie frem for i en e-bog. Det, på trods af tidligere forudsigelser om, at e-bøger ville udrydde papirbøger. Forlag verden over har i mange år frygtet digitaliseringen, men en nylig undersøgelse lavet af APP, en amerikansk forlæggerforening, viser, at papirbogen er i fremgang, imens salget af e-bøger falder.

Men hvad er grunden hertil? Hvorfor er der så mange, der stadig foretrækker at læse i trykte bøger eller magasiner frem for at læse på en skærm?
 

Tekstforståelse, læseoplevelse og fordybelse

Det er der flere grunde til. Nogle af dem blev allerede ridset op i introduktionen til dette blogindlæg. Andre grunde har at gøre med tekstforståelse, læseoplevelse og fordybelse.

For det første får man en bedre tekstforståelse ved at læse i papirbøger frem for e-bøger, og man har lettere ved at huske det, man har læst. Det viste en nyskabende undersøgelse fra Universitetet i Stavanger i 2015. Årsagen hertil forklares ved, at man som læser får en fornemmelse af, hvor langt man er i teksten, og at hjernen har brug for at danne sig et mentalt kort over teksten. Det kan den eksempelvis ved at kunne mærke, hvor tyk bogen er, og hvor mange sider man allerede har læst. Det handler også om at få en rummelig fornemmelse af teksten; eksempelvis kan man i en papirbog bedre huske, på hvilken side og hvor langt inde i bogen, man har læst et specifikt afsnit.

For det andet er der stor forskel på læseoplevelsen. For øjnene kan det være trættende at læse på en skærm. Ifølge en svensk undersøgelse kræver det en højere kognitiv arbejdsbyrde at læse på en skærm end på papir, og det kan føre til hovedpine. Desuden er der en tendens til at sove dårligere, hvis man læser på en skærm i stedet for på papir, før man går i seng.

For det tredje giver det trykte medie mulighed for fordybelse. Sidder du med en tablet, vil dine beskeder, mails og notifikationer poppe op, imens du læser. Når du læser i en papirbog, har du mulighed for at lægge elektronikken væk og kun blive forstyrret af den, når du selv vælger det. Du kan i øvrigt tage papirbogen med dig overalt, som Gitte Balling, lektor på Det Informationsvidenskabelige Akademi på Københavns Universitet, siger. Den kan læses i solen eller i toget, du kan give den videre til en ven, og den kan ligge udfoldet, slået op på den side du er kommet til. Og så løber den aldrig tør for strøm.

 

Alt i alt, så giver det bare en helt anden oplevelse at læse i et trykt medie. Derfor bør du overveje at gå i kiosken frem for at finde din iPad frem, næste gang du vil læse dit yndlingsmagasin.

 

Skrevet af: Louise Akselsen.